Naturens venner


Vi er mange der holder af naturen. Følger med i livet i naturen. Glædes ved blomster, fugle, dyr, fisk og insekter. Vidste du, at der er næsten 1.000.000 forskellige slags insekter på jorden, men "kun" ca. 60.000 arter af dyr? Heraf 5.400 pattedyr og 10.000 fugle. Der er rigtig meget at glædes over, især når man finder de gode levesteder hvor det bobler med liv. Steder med høj naturkvalitet - eller det man også kalder stor biologisk mangfoldighed - stor biodiversitet.

De gode levesteder finder man i naturen eller i en have, hvor der er gjort noget ekstra - tænkt på insekter og fugle når der er valgt planter og holdt den giftfri - eller hvor der bare er plads til lidt ufriseret natur. En grøftekant der ikke sprøjtes, ikke klippes for meget og hvor der ikke siver gødningsvand fra marken ved siden af, er også et fint levested for blomster, insekter, smådyr og fugle. Grøftekanten danner sin egen lille fødekæde, når den ikke overskygges af kraftigt voksende græs eller brændenælder, og når blomsterne kan få lov at sætte frø.

Der mangler gode levesteder for en del planter, fugle og dyr, Det gør at vi har truede arter, der tidligere var ret almindelige. Vi har derfor brug for mere plads til naturen og bedre pleje af den natur vi har. Tilgroning med buske og tæer ødelægger de gode levesteder. Mere afgræsning med kvæg eller andre dyr er den bedste måde at holde tilgroning nede. Samtidig giver kokasser mange biller og insekter til glæde for fugle, især Kirkeuglen, en miniugle, der næsten er forsvundet i takt med at de fleste malkekøer ikke længere kommer på græs.

Naturens venner arbejder for mere natur og et rent miljø. Vi gør det gennem Danmarks Naturfredningsforening, der har afdelinger i alle kommuner med frivillige aktive. Desuden et sekretariat med fagfolk og lobbyister, der søger at påvirke lovgivningen til fordel for natur, miljø og offentlighedens adgang til strand, skov og natur. Det er naturens stemme, og det hele betales af medlemmerne.

DN er en interesseorganisation på linje med andre interesseorganisationer for erhvervs-, sundheds- og fritidsinteresser mm. Den politiske proces inddrager interesseorganisationerne i høringer af diverse lovforslag og forordninger. Det er den demokratiske måde at lave gode love på. Det er der principielt intet odiøst i, men man kan synes, at naturens stemme og gode argumenter ofte bliver overhørt i forhold til kortsigtede vækst- og erhvervsinteresser.

Carsten Lambrecht
Formand for Danmarks Naturfredningsforening i Holbæk

Bragt i Nordvestnyt, 2.sektion d. 15.august 2015 under overskriften Naturen har brug for levesteder