Overskudsjord


Nu er der igen problemer for naboer til entreprenante lodsejere, der har fået tilladelse til at modtage overskudsjord til udlægning på landbrugsjord. Tidligere var det i Marup, nu ved Eriksholm Avlsgård.


Problemet er, at vejnettet slet ikke er indrettet til den tunge og voldsomt hyppige kørsel med lastbiler, og at det er ret tilfældigt hvor det kommer til at ske med den nuværende praksis i Natur- og Miljøklagenævnet.

Vi opfordrer derfor igen Holbæk Kommune til at udpege et område til modtagelse af overskudsjord, hvor der er gode vejforbindelser og hvor hverken naboer eller natur lider overlast. Der er masser af overskudsjord på vej fra fx udbygningen af Kalundborgmotorvejen, der lige straks skal igang. Og det skulle nødigt føre endnu en tilfældig jordsag med sig.

Ved Audebo Deponi skulle der være en sådan mulighed for et planlagt jorddeponi. Med tiden kunne det også gøres til et attraktivt friluftsområde på den ellers flade Lammefjord. Tilkørselsforholdene er også rimelige, selvom man kunne have ønsket, at kommunen havde fået etableret en lokal afkørsel fra den nye Rute 21, mens tid var.

Økonomisk er det også nødvendigt, at kommunen underbyder de nuværende aftagere af overskudsjord, da vi er mange der tror, at muligheden for økonomisk vinding er vigtigere end de dyrkningsmæssige argumenter. Så lav en velplaceret og økonomisk fordelagtig løsning for den kommende overskudsjord, så naboer og natur ikke bliver gidsler igen.

Carsten Lambrecht
Formand for Danmarks Naturfredningsforening i Holbæk

Bragt i Nordvestnyt, Holbæksiderne d. 8. december 2015

Overskudsjord fordeles på markerne. Sortkildegård, Marup