Land og folk. Marts 2016
Er åen kommet tættere på marken?Land og folk
Er det åen der er kommet tættere på markerne, eller er det markerne der er kommet tættere på åen? Er det lærkerne, viberne og harernes egen skyld, at de ikke er så mange mere? Er det markvejenes eller de levende hegns egen skyld, at der ikke er så mange af dem mere? Er det køernes egen skyld, at de ikke kommer på græs mere? Er det søernes egen skyld, at de får flere grise end de har patter til? Er det smågrisenes egen skyld, at de får tynd mave, fordi de tages fra soen tidligere end de kan klare sig uden antibiotika?
Tiden er ikke til at diskutere fakta. Tiden er til at fortælle gode og dårlige historier. Industrilandbruget har kun dårlige historier, så istedet kloger de sig på andres fagområder. Fx. om drikkevand, natur og miljø. Mere med mistænkeliggørelse end argumenter.
Der ydes ca. 7 mia. kr i skatteyderbetalt tilskud til landbruget hvert år. Formelt er det via EU, men reelt er det dine og mine skattekroner. Man plejer at sige, at den der betaler musikken bestemmer hvad der spilles. Derfor er det oplagt af du og jeg stiller krav. Det vi synes er skidt, skal vi få stoppet.
Ved at omfordele de 7 mia. kan vi dreje landbruget i en mere positiv og bæredygtig retning. Fx hvis tilskuddet til at lægge jord ud til ugødet, varig græsning var det samme som til majsdyrkning, ville køerne komme ud igen. Det samme ville lærker, viber og harer. Det ville typisk være de tidligere enge langs åerne, der kom tilbage. Om de blev våde i den våde sæson ville kun være positivt. Det gamle ord, "at eng er agers moder" ville tildels blive sandt igen. (Hø fra engene åd køerne om vinteren. Kogødningen blev så spredt på agrene).
Vi får ikke barndommens land tilbage. Men vi bør stille krav, hvor vi synes det er for skidt.
Carsten Lambrecht
Formand for Danmarks Naturfredningsforening i Holbæk
PS. Om vandløb og enge er det dog værd at gentage, at grundvandet nu står højere efter en årrække med mere nedbør. Om moser og enge skal det også gentages, at dræning af mosejord medfører sammenfald af jorden. I Åmosen er der målt over 1,5 m jordsætning.