Lov mod planløshed


Vi har en lov mod planløshed. En lov der sikrer at vi "skiller skæg fra snot", som min bedstefar ville have sagt. Den sikrer blandt andet, at noget er land og landbrug, og andet er by. At byerne ikke spreder sig tilfældigt og planløst. Planloven hedder loven.

Især dens begrænsning på anvendelse af tidligere landbrugsbygninger mener nogle, er en hæmsko for udviklingen. Begrundelsen for restriktionerne er, at det ofte giver problemer med trafik, kloakering, vand- og elforsyning, hvis bygningerne anvendes til andet end småerhverv. Desuden kan det ofte være landskabsmæssigt problematisk med om- og tilbygninger, der ville være en følge af en mere lempelig tilladelse til erhverv. Allerede vedtagne lempelser af reglerne gennem de sidste 5 år har gjort det muligt at indrette overflødige landrbugsbygninger til erhverv og udvide med op til 500 m2.

Til erhverv er der udlagt arealer i alle kommuner over hele landet. Tit og ofte omkring flere større og mindre byer i kommunen. Tal fra Naturstyrelsen viser, at Danmark har udlagt erhvervsområder nok til at rumme væksten de næste 50-100 år. Desuden står en masse erhvervsejendomme for tiden tomme over det meste af landet, klar til leje eller køb. Erhvervsområderne er planlagte med gode veje, kloak, vand og el. Der er normalt også kollektiv trafikbetjening og fornuftig afstand til nabobeboelser.

Det som i stigende grad er landskabsmæssige øjebæer er faktisk udtjente landbrugsbygninger, der hverken anvendes eller vedligeholdes. De er ofte et restprodukt af sammenlagte landbrug. Jorden har værdi, men bygningerne har sjældent værdi. Derfor ender de som ruiner rundt om i landskabet.

En måde at undgå disse ruiner er at stille krav til nedrivning i forbindelse med sammenlægning af landbrug. Især staldlænger, lader, maskinhuse og skure, der hverken er bevaringsværdige eller anvendelige, bør nedrives og fjernes. Stuehuse bør kun bevares, hvis de har kulturhistorisk værdi eller moderne standard og kan holdes beboede.

Om dette krav til nedrivning hører hjemme i Planloven eller en anden lov kan diskuteres. Men det er indiskutabelt at vi ikke ønsker flere landbrugsruiner i landskabet. Landbruget bør selv rydde op, mens der er penge på bordet. Der er nok af andre udtjente bygninger, der skal nedrives med støtte fra de skatteyderbetalte nedrivningspuljer.

Carsten Lambrecht
Formand for Danmarks Naturfredningsforening i Holbæk

Bragt i Nordvestnyt 2.sektion d. 27. oktober 2015 under overskriften "Lov mod planløshed i landbruget"

Landbrugsruin på Munkholmvej.