Nyhed

Østers skal være for alle

Der var linet op med 100 champagneglas, 300 østers og 70 mennesker i Holbæk Biblioteks store sal, da Johan Wedel Nielsen fotalte om sine planer om at opdrætte Stillehavsøsters i Isefjorden. Ud for Dragerup Skov.

" I Frankrig kan man købe seks østers og et glas champagne for, hvad der svarer til 30 kroneer. Hvorfor skal det være så dyrt herhjemme"?

Sådan spurgte én af tilhørerne til et møde 23. marts 2022 i Holbæk Biblioteks store sal. Emnet var østers og én af foredragsholderne var Johan Wedel Nielsen, der vil opdrætte Stillehavsøsters i Isefjorden.

"Jamen jeg vil da hellere end gerne sælge østers billigt. Jeg synes østers skal være for alle*, svarede Johan Wedel Nielsen, der er partner i firmaet AquaMind og henviste til stenalderen,hvor østers var allemandskost.

Men først havde professor Bent Vismann fra Københavns Universitet "præsenteret hovedpersonen":

Magallana gigas. Også kendt som Stillehavsøsters. Den kan leve i vandtemperaturer mellen 1,8 og 35 grader. En enkelt hun kan gyde 2 millioner æg, men skal æggene klækkes kræver det en vandtemperatur over 20 grader.

Også Per Dolmer fra Blue Research kom med et oplæg, men det var efter der var kommet åbnede østers på tallerkerne og champagne i glassene. Han har været med i et projekt sammen med Bent Vismer om at bekæmpe Stillehavsøsters i danske farvande, men accepterer nu, at den er her og ser ud til at blive.

Johan Nielsen mangler endnu at få de nødvendige tilldelser til produktionen, hvor han vil lade østersæggene klække i et klokkeri på Guernsey og lade de proteinrige dyr vokse op i små flydende bure, der skal sættes ud i Isefjorden.