God nytårskylling
Bragt i venstrebladet primo januar 2011


Mit nytårsforsæt er at købe økologiske kyllinger, når vi skal have kylling. Vi elsker kylling med estragon, salt og peber, og så halvanden time på ryggen i ovnen. Ude af ovnen får den en sjat kartoffelvand i fadet til dyppelse. En stor kylling på ca. halvandet kilo giver os to kød til tre dage. På trediedagen braser vi resterne med en snittet porre, og mere estragon, og spiser det med ris. Spist på den måde vil en økologisk kylling til 120 kr koste 20 kr i "kød" per måltid.

Alligevel er det en overvindelse, når alternativet er en majskylling til 55 eller en lækker Bornholmerhane til omkring de 80 kr. Det er jo trods alt en hel del dyrere med økologiske kyllinger.

Men det er kun en overvindelse. Vi køber fx aldrig buræg, selvom de kun er halv pris af økologiske æg. Tanken om høns i små bure, hvor de dårligt kan vende sig, og stablet i flere etager, er for hæslig, især når man selv har haft gokkende hønniker i baghaven, der støvbadede og sov på en pind om natten.

På samme måde burde billedet af store haller med sammenstuvede kyllinger, der aldrig ser solen eller et græsstrå, og hvoraf mange har syreskader på fødderne af at trampe rundt i hinandens afføring, få os til at vælge økologiske kyllinger til middagsbordet.

Du vil måske indvende, at der ikke er råd til den slags overvejelser med dine husholdningspenge. Og det kan du have ret i, men jeg vil mene, at for mange er det et spørgsmål om hvor meget vi vil bruge på mad og på andet. Procentvis er madudgifter blevet en biting i de flestes budgetter i forhold til tidligere.

Et andet argument er at bruge de samme penge på mindre kød af bedre kvalitet. Og det skal være økologisk, fordi det er godt for dyrene, godt for naturen og godt for dig.

Alle økologiske dyr har adgang til udearealer, har bedre plads i stalden og har bedre mulighed for at få opfyldt deres naturlige behov. Naturen kvitterer med dobbelt så mange sanglærker og sommerfugle over de økologiske marker. Grundvand og afgrøder skånes for sprøjtegifte. Og så smager det af mere.

Så lad os begynde overvindelsen. God nytårskylling!

Carsten Lambrecht
Formand for Danmarks Naturfredningsforening i Holbæk