Pas på din natur


Nu kribler det igen i havehandskerne hos mange. Foråret er ved at komme i omdrejninger, og haven skal ud af dvalen. Og du skulle måske gøre lidt mere, for at passe på din lille stump af naturen iår.

Hvis du plejer at rive fint alle steder, bør du overveje en kompostbunke, lidt kvas og krat. Hvis du stadig bruger gift i haven, bør du finde andre løsninger. Hvis du ikke genbruger tagvand i haven, bør du få en regnvandstønde og måske et mini-vådområde til nedsivning af tagvandet. Hvis du skal på planteskolen, bør du overveje, hvilke planter der er gode for insekter og fugle. Hvis du køber gødning, bør du overveje naturgødning, der styrker mikroorganismerne i mulden - for ikke at glemme muligheden for at hente gratis kompost på omlastningen/genbrugspladsen på kompostdagen d. 31. marts. Hvis du har stor græsplæne, så overvej at lade en del stå som blomstereng, der kun slås en eller to gange om året.

Det kan alt sammen være med til at øge "myldret på matriklen" - den biologiske mangfoldighed. Haveforeningen havde sidste år en konkurrence om den have, der havde flest plante- og dyrearter. Og der er store forskelle. Læs mere i havebøger og på nettet om hvad du kan gøre.

For du kan selv gøre en forskel på det lille eller større stykke af naturen, der er i din varetægt.
Carsten Lambrecht
Formand for Danmarks Naturfredningsforening i Holbæk
Dato: 20.marts 2012